Skip to main content
De plugwise smile P1
 
 

BESPAARBLOG | De Plugwise Smile P1

Echt groene energie, is energie die je niet verbruikt!

Gepubliceerd op vrijdag 14-10-2022

Minder stroom en gas verbruiken is goed voor je portemonnee én het klimaat. Want hoe minder gas we verbruiken, hoe minder COշ we uitstoten. De gasprijzen rijzen de pan uit en de energierekening is voor veel mensen flink gestegen. Het is deze aankomende winter dan ook extra slim om naast je stroomverbruik, ook op je gasverbruik te besparen. Om te kunnen besparen heb je inzicht nodig in jouw huidige verbruik. Het Clean Energy testpanel heeft van ons een Plugwise Smile P1 ontvangen. In deze blog delen wij de eerste ervaringen met dit slimme apparaat. Besparen doen we samen!

Meten = weten!

Meer inzicht in je verbruik én niet meer verbruiken dan nodig, dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste en meest effectieve tips om te besparen op je energierekening. Zo heb je als klant van Clean Energy elk moment inzicht in jouw energieverbruik via Mijn Clean Energy. Een goed begin, het geeft je namelijk een inzicht in jouw maandelijkse verbruik. Wil je een stap verder gaan en weten wat je real-time verbruikt, dan zijn er P1 meters. Dit zijn apparaatjes dat je kunt aansluiten op de P1 poort van jouw slimme meter. Vaak communiceren ze met een app op je telefoon zodat je 24 uur per dag kunt bekijken wat je stroom- en gasverbruik op dat moment is. Inzicht in jouw verbruik zorgt ervoor dat je bewuster keuzes kunt maken en het helpt je zodoende om direct te besparen op je verbruik.

Testpanel

Clean Energy testpanel

In totaal hebben 120 klanten van Clean Energy zich aangemeld voor ons testpanel en hebben zij van ons de Plugwise Smile P1 ontvangen. Deze klanten hebben inmiddels real-time én historisch inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. We hebben het panel benaderd en gevraagd of de P1 meter, zoals de Plugwise Smile P1, je ook echt een beter inzicht geeft in je verbruik. En nog belangrijker, of het helpt om daadwerkelijk bewuster om te gaan met energie?

Makkelijk in gebruik en een duidelijk inzicht

De eerste ervaringen van ons testpanel laten ons weten dat het gebruik van de P1 meter en de app zorgen voor een goed inzicht in je real-time verbruik. Doe je de lamp of de wasmachine aan, dan zie je ook direct een piek in de grafieken ontstaan. Je energieverbruik wordt direct inzichtelijk, waardoor je gericht kunt besparen. Je bepaalt zelf wanneer en of je een apparaat in gebruik neemt.

Bewuster omgaan met energie

Door het gebruik van de Plugwise Smile P1 is 75% van ons testpanel meer bewust van zijn of haar energieverbruik. Ook hebben zij een inzicht gekregen in welke apparatuur het meeste energie verbruikt. Met de huidige energieprijzen is het verstandig om extra goed te kijken naar het energielabel van de apparaten bij jou thuis.

De top 5 apparaten die het meeste energie verbruiken, samengesteld door ons testpanel, is als volgt:

 

  1. Oven
  2. Wasmachine
  3. Vaatwasser
  4. Wasdroger
  5. Koel/vries combinatie

Wat zegt ons testpanel?

Ons testpanel onderneemt direct actie! Zo neemt Alper afscheid van zijn vaatwasser en is hij momenteel op zoek naar een energiezuinige variant. Check voor aankoop dus altijd het energielabel! Wist je dat een vaatwasser na ongeveer 7 tot 10 jaar aan vervanging toe is? Ook al werkt het apparaat nog prima, toch zeggen wij: weg ermee! Dat klinkt misschien gek, maar het is vaak beter voor je portemonnee. De oude apparaten kun je bij aanschaf van een nieuwe vaak direct inleveren. Ze worden voor een groot deel gerecycled.

Afscheid nemen we van de vaatwasser die al behoorlijk oud is

Aansluiten gaat snel en simpel

Het testpanel laat ons weten dat iedereen het gemakkelijk vond om de Pluwise Smile P1 te installeren en de app in gebruik te nemen. Een aantal tips voor installatie die het panel jou niet wou ontnemen:

  • Zorg ervoor dat de P1 poort op je slimme meter vrij is. Een aantal testers bleek al gebruik te maken van de poort en moest een ander apparaat afkoppelen of waren genoodzaakt een splitter te kopen om het alsnog werkend te krijgen.
  • Voor het aansluiten van de Plugwise Smile P1 heb je een stopcontact nodig. Er zijn ook andere P1 meters beschikbaar die zonder stroom functioneren, zoals de P1 meter van Homewizard. Dan is een stopcontact soms niet nodig (dit hangt af van het type slimme meter dat je thuis hebt). Goed om dit dus van tevoren te checken!
  • Installeer eerst de Plugwise Home App en installeer dan pas de meter. Zo maak je direct verbinding met het apparaat en weet je of de installatie is geslaagd.

Sluipers en slurpers

Het leukste en meest verrassende is dat de Plugwise Smile P1 in combinatie met de app je een goed inzicht geeft in het sluipverbruik binnen jouw huishouden. Trek die stekkers dus uit het stopcontact! Want stekkers die de hele dag in het stopcontact zitten, zorgen voor sluipverbruik. Sluipverbruik is een van de voornaamste redenen dat je continu energie verbruikt, ook als je niet thuis bent. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by-stand, denk bijvoorbeeld aan de cv-ketel en een elektronische deurbel. Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik wel voorkomen. Let jij hier al op?

De mediabox van Ziggo slurpt aardig wat energie, zet 'm in eco modus!

Tip van ons testpanel

De mediabox, een stiekeme slurper

Wist je dat de mediabox onder jouw televisie stiekem best veel energie slurpt? Dat heeft testpanellid Martijn ons laten weten. Met behulp van de Plugwise Smile P1 heeft hij dit sluipverbruik ontdekt. De mediabox in de standaard stand verbruikte aardig wat energie. De tip van Martijn: de mediabox (van Ziggo) heeft een ‘ecomodus’. Dat zorgt voor een directe besparing. Alle kleine beetjes helpen, dus check of ook jij gebruik kan maken van een ecomodus!

 

Wat zegt ons testpanel?

Geeft de Plugwise Smile P1 je voldoende inzicht in jouw sluipverbruik? Ons testpanel is positief! Realtime inzicht in je verbruik is fijn, maar ons testpanel heeft wel een puntje van kritiek: “Ik kan nu zien wat ik per uur verbruik, maar ik weet niet direct welk apparaat de stroom verbruikt. Je wordt er wel meer bewust van op welk moment van de dag je stroom verbruikt en daarmee kan je wel raden om welk apparaat het gaat." 

Een terecht punt vinden wij! Dit probleem valt gemakkelijk op te lossen met een bespaarstekker. Deze stekkers plaats je tussen het apparaat en het stopcontact en schakelen de stand-by stand volledig uit. Met de slimmere variant krijg je bovendien inzicht in het energieverbruik van een bepaalde stekker en het aangekoppelde apparaat, vaak uit te lezen met een app op je smartphone. De stekker schakelt de stand-by-stand  van de apparaten volledig uit en zorgt ervoor dat jij ook op afstand je apparaten altijd aan en ook weer uit kan zetten. Dat is slim omgaan met je energieverbruik! 

Slimme stekkers, slim besparen!

Clean Energy geeft een aantal leden van ons testpanel een slimme bespaarstekker! Samen met de Plugwise Smile P1, de bijbehorende app en de bespaarstekker heb je niet alleen inzicht in je verbruik. Je kunt het verbruik dan ook direct aanpassen én sluipverbruik voorkomen. Het testpanel gaat weer voor ons (en jullie) aan de slag. Binnenkort delen wij de eerste ervaringen. Houd onze socials en deze blog dus goed in de gaten.

Besparen doen we samen. Doe ook mee!

 Terug naar bespaartips