Skip to main content
Besparen doen we samen
 
 

Besparen doen we samen!

Dé tips om energie te besparen

Clean Energy helpt jou besparen op je energierekening. Je zet daarmee kleine, maar belangrijke stappen die nodig zijn voor een gezonde wereld, maar natuurlijk extra fijn voor jou en je portemonnee!

Tip #1

Korter douchen

Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Meer dan 5 minuten? Door korter te douchen, bespaar je veel energie. Met een douchecoach (klein digitaal klokje), zandloper of kookwekker houd je simpel de douchetijd in de gaten. Hoe werkt dat?

  • Zet de timer en kijk hoe lang je normaal doucht.
  • Voortaan zet je de wekker of timer op maximaal 5 minuten.
  • Stap ook echt onder de douche vandaan als je tijd voorbij is.
  • Hoeveel minuten warm water bespaar jij
Korter douchen
Zet de thermostaat een graad kouder

Tip #2

Graadje minder

Zet de verwarming lager en trek lekkere warme sokken en een dikke trui aan. Iedere graad scheelt maar liefst 6%(!) aan energieverbruik. Als je thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. In de nacht kun je de thermostaat op 15 graden zetten: dat is zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden. Heb je lage temperatuur verwarming of vloerverwarming? Zet dan de thermostaat 2 graden lager dan de reguliere temperatuur (anders duurt het opwarmen erg lang).

Tip #3

Kouder wassen

Door je was te doen op een lagere temperatuur kun je flink besparen op gas en energie. Was niet heter dan op 30 of 40 graden: bijna alle was wordt bij deze temperaturen schoon. En wacht met wassen tot je een trommel vol hebt: de machine hoeft dan minder vaak te draaien. Meestal kan er meer in de machine dan je denkt: proppen mag!

Maar let op: voor het behoud van je wasmachine, en om stank te voorkomen, moet je soms op 95 graden (eventueel met soda) een lege wasmachine draaien!

Wassen op een kouder programma scheelt aanzienlijk in je stroomverbruik
Met led verlichting bespaar je stroom, bovendien gaan de led lampen langer mee

Tip #4

LED op je lampen

Gebruik ledlampen voor de verlichting in huis, want ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang ze direct.

  • Vervang eerst de lampen die je het vaakst aan hebt en de meeste Watt hebben. Vaak zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer.
  • Een ledlamp is wel duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp en gebruikt bovendien veel minder stroom: je verdient de investering dus snel terug!

Tip #5

Trek de stekker eruit

Stekkers die de hele dag in het stopcontact zitten, zorgen voor sluipverbruik. Sluipverbruik is een van de voornaamste redenen dat je energie verbruikt als je niet thuis bent, maar ook als je wel thuis bent, zet dit verbruik zich door. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en elektronische deurbel). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen.

Soms kan het lastig zijn om een apparaat helemaal uit te zetten, of om de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een bespaarstekker plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de stand-by stand volledig uit.

Trek de stekker eruit

Meer bespaartips?

Op de bespaartip pagina op cleanenergy.nl hebben we een overzicht geplaatst waarmee je snel om kunt schakelen naar minder verbruik. We hebben nog meer tips voor het douchen, je koelkast en wasmachine. Want al deze apparaten slurpen energie! Kijk snel wat je nog meer kunt doen.