Energielabel header
 
 

Meer duidelijkheid

Vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel

Vanaf 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en televisies een nieuw energielabel. Het oude label liep van A+++ tot D. Het nieuwe label gaat van A tot G. 

Waarom is het label vernieuwd?

Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel A met één of meer plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten onduidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E.

Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label hadden veel machines al het hoogst haalbare label. Met het nieuwe energielabel kunnen fabrikanten het goed laten zien als hun apparaten nóg zuiniger worden.

In de winkel kan je tijdelijk nog koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies tegenkomen met het oude label met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. Eind 2021 zijn die uit de winkel verdwenen.

Lampen en het nieuwe label

Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten, zoals wasdrogers, airco's en ovens, volgen later. Deze apparaten hanteren voorlopig nog wel het energielabel met schaal A+++ tot en met D.

Wil je meer weten over het energielabel op jouw apparaten? Kijk dan op de website van Energielabel.nl.

Ga jij een nieuw apparaat kopen?

Check dus goed het energielabel en kies voor een zuinig model met een (donker)groen energielabel. Bekijk onze bespaartips en ontdek hoe je jouw apparaten in huis nog zuiniger kan gebruiken.